Ludányhalászi, Ráday kastély, halastavak, Öreg tó – csónakázás

• 4 km Nógrádszakál, Paris-patak völgye – Nógrádi Grand Canyon

• 7.3 km Szécsény, Forgách-kastély, felújított belváros, Robinson szigetek (kalandpark, kenu), Kubinyi Ferenc Múzeum

• 12.9 km Ipolytarnóc, Ipolytarnóci Ősmaradványok Emlékpark, Látogatóközpont

• 17.1 km Hollókő, Guzsalyas, Ófalu (UNESCO világörökség része), Hollókői vár, falu- és postamúzeum

• 19,8 km Balassagyarmat, Palóc Múzeum, Vadaspark, paintball

• 20.6 km Salgótarján, Bányászati Múzeum

• 21 km Salgótarján, Dornyay Béla Múzeum, 

• 21.6 km Salgótarján, Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló

. 22,6 km Felsőtold, Kéz kilátó

• 40 km Somoskői vár

• 40 km Salgó vára

 

Képgaléria >>

 

Ludányhalásziról:

Budapesttől mintegy 90 kilométerre, Nógrád megye északi szegletében, az Ipoly folyó teraszán helyezkedik el. Az Ipoly völgye ma is az érintetlen természet jegyeit viseli magán. A falu a folyó széles völgyének szélére, árvízmentes magaslatra épült. Ezzel együtt a tavaszi áradások jótékony hatása érezhető kiváló minőségű rétjének üdeségében, valamint a falut körülvevő tórendszer víz utánpótlásában.
A világörökség részeként megismert Hollókő látnivalóit és az Európa diplomás ipolytarnóci ősleleteket összekötő közlekedési út vonalán, a 2205-ös út mentén – Szécsény várostól 5 kilométerre – találunk rá a közel 6 kilométeres hosszúságban elnyúló falura, ami e méreteivel Közép-Európa leghosszabb faluja.

Megközelíthetőség:

Budapest irányából a 2-es, majd a 22-es főút érintésével, Hatvan felől pedig a 21-es, majd ugyancsak a 22-es főúton. A településen átvezet a 78-as számú Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc-vasútvonal, a község vasúti megállóhelye a központ keleti részén helyezkedik el, közúti megközelítését a 2205-ös útból kiágazó 22 306-os út biztosítja.

Vizei:
A község vizekben gazdag település. A falu alatt mintegy 800 méterre folyik az Ipoly, mely a községnek és az országnak is határfolyója. Az Ipoly mellett hatalmas öntésterület van, melynek szerepe meghatározó az itt élő állatvilág élőhelye szempontjából.
Megélénkül itt az élet a madár-vonulások során. Honos itt a fekete gólya, a vetési lúd is előfordul. Élőhelye ez a terület a vadrécének, szárcsának, nádirigónak, valamint számtalan vízi és parti madárnak. Olykor még jégmadarak is előfordulnak a vizek mentén. A ragadozó madarak közül meg kell említeni a karvalyokat, ölyveket, rétihéját. A sok vizes élőhelynek köszönhetően a fehér gólyák kedvenc fészkelőhelye községünk. Egy-egy szezonban 10-15 gólyafészeknek is vannak lakói. Költeni rendszeresen visszajárnak és van olyan év, hogy kétszer is költenek.
Az Öreg-tóban és partján ritka növényeket is megismerhetünk, és egy vidracsalád is él itt a halak bánatára.

Horgászat:
Az északi horgászvizek jelentős horgászegyesülete működik a 30 hektáros Pontyos-tó, valamint a 2,6 hektáros Kis-tó vizein. Ezek a tavak a környék horgászainak igen kedvelt horgászvizei. A víz tiszta, a hal jóízű, a fogás gyakori, a vendégeket pedig szívesen látja az egyesület. A tó partján horgászbolt és büfé szolgálja a horgászokat és vendégeiket.

Csónakázás:
A romantikát és a természetet kedvelők igénybe vehetik a csónakkölcsönző szolgáltatását az Öreg-tó vizén, ahol gyönyörködhetnek a háborítatlan természet szépségeiben. A szabadidő park területén kialakított szabadtéri tűzrakó helyek, padok, asztalok és a játszótér biztosítják a pihenést, kikapcsolódást.

A Ráday kastély:

A klasszicista Ráday-kastély a templommal.
Építését Ráday Pál 1700-ban kezdte. Ráday középbirtokos nemes volt, művelt személy. Több nyelven beszélt kifogástalanul. 23 évesen lett Nógrád vármegye jegyzője. 1703-ban Rákóczi hűségére áll, belső titkára lesz. 1707-től az erdélyi kancellária igazgatója.  Az épület a történelem során különböző intézmények foglalták el. Volt kolostor, iskola, szeretetház, napjainkban pedig szociális otthon. 50 hektáros kertje védett terület a Bükki Nemzeti Park felügyelete alatt. A kastély és kertje engedéllyel látogatható.